Kaj imata skupnega hialuronska kislina in suho grlo
Domov > Članki > Kaj imata skupnega hialuronska kislina in suho grlo

Kaj imata skupnega hialuronska kislina in suho grlo

Hialuronska kislina je naravna vlažilna učinkovina in ena izmed glavnih sestavin, ki gradijo našo kožo, prisotna pa je tudi v tkivih, sklepni tekočini in steklovini očesa. Njene naloge vključujejo vlaženje, prinašanje hranilnih snovi celicam, sodelovanje pri celjenju ran ter tvorbi kolagena in elastina. Telo lahko samo tvori hialuronsko kislino, vendar z leti to sposobnost izgublja – delno zaradi starosti, delno pa zaradi urbanega načina življenja.

Hialuronska kislina je prisotna tudi pri vnetjih – kot del okolja, kjer vnetje poteka, in kot dejavnik, ki resnično vpliva na regeneracijo in imunski odziv. Uporaba te »čudežne« sestavine je zelo razširjena predvsem v kozmetični in dermatološki industriji (kot dodana vrednost v kremah in serumih ter tudi kot rešitelj za gubice v obliki dermalnih polnil).

Vendar pa kozmetična podjetja niso edina, ki dejstvo, da je hialuronska kislina magnet za vlago, s pridom uporabljajo; tudi trg prehranskih dopolnil in medicinskih pripomočkov jo vključuje v svoje izdelke, saj ni le varna za uporabo, temveč je tudi izjemno koristna pri lajšanju mnogih težav, med katerimi je tudi suho, razdraženo grlo. Hialuronska kislina v takih izdelkih poskrbi za navlaženost sluznice, jo zaščiti in pripomore k njeni obnovi.

In tako kot so dobri temelji pogoj za kakovostno stavbo, je tudi hialuronska kislina nujno potrebna za optimalno delovanje kože in tkiv, v katerih se nahaja. 

Viri:
1. https://odkrito.svet24.si/clanek/dobropocutje/nahranite-kozo-zunaj-in-od-znotraj-s-hialuronsko-kislino-646370
Boštjan Romih, voditelj

BOŠTJAN ROMIH IN ŠOLA JAVNEGA NASTOPANJA

Skupaj z Boštjanom Romihom smo za vas pripravili nekaj poučnih videev s koristnimi nasveti.

Poglej nasvete >