Naš glas ima neomejeno moč
Domov > Članki > Naš glas ima neomejeno moč

Naš glas ima neomejeno moč

Premalokrat se zavemo, kako pomemben je naš glas, kako nastane in kaj vse vpliva nanj. Svetovni dan glasu, ki ga praznujemo 16. aprila, smo zato posvetili glasu in njegovi pomembni vlogi v našem življenju.

KAKO NASTANE GLAS?

Pri ustvarjanju glasu sodelujejo številni deli telesa, vendar je vir glasu v grlu, žrelu, glavni pomočniki pa so glasilke in stranske mišice. Vokalni mehanizem vključuje tudi trebušne in hrbtne mišice, rebra, pljuča, žrelo ter ustno in nosno votlino. Vsak od teh delov ima svojo vlogo pri ustvarjanju glasu.

Na kratko lahko opredelimo tri sisteme, ki sodelujejo pri nastanku glasu:

  • dihala oziroma respiratorni sistem
  • glasovni ali fonološki sistem
  • vokalni aparat

Če želimo nekaj povedati ali zapeti pesem, najprej potrebujemo energijo. To dobimo z zrakom, ki ga med dihanjem iz pljuč potisnemo mimo glasilk navzven ali pa vdahnemo v pljuča. Zrak potuje mimo dveh mišičastih struktur, glasilk, ki se med govorom približata druga drugi in z vibriranjem ustvarjata zvok. Če smo tiho, glasilki ostaneta narazen, da lahko zrak nemoteno potuje. Da ustvarjeni zvok postane glas, potrebujemo še resonator in artikulator. Resonator sestavljajo larinks (zgornji del sapnika), žrelo in ustna votlina, ki ojačajo zvok iz glasilk. Na koncu pa ga ustnice, zobje, čeljustni greben in jezik oblikujejo v smiselne besede.

KAJ VPLIVA NA NAŠ GLAS?

Čeprav vsi ustvarimo glas na isti način, ima vsak izmed nas ima enkraten glas, ki je odvisen od različnih dejavnikov:

  • Spol: strukture, ki vplivajo na glas, so pri moških večje kot pri ženskah, še posebej glasilke, ki so daljše in debelejše, kar se odraža v globljem in nižjem glasu.
  • Hormoni: z večjo telesno težo se spremeni tudi raven hormonov v telesu. Ženske imajo višjo raven estrogena in zato nekoliko višji glas, moški pa več testosterona in imajo zato nižji glas.
  • Telesna teža: povečana telesna teža lahko vpliva na dihanje, zato imajo debelejši ljudje nekoliko hripav ali zadihan glas.
  • Višina: višji ljudje imajo večja pljuča in posledično nižji glas kot nižji ljudje.
  • Drugi dejavniki: poleg prirojenih lastnosti lahko na naš glas vplivajo tudi čustva, starost, splošno počutje in čistoča zraka, ki ga dihamo. 

GLAS IMA MOČ

Naš glas je eden izmed naših najbolj intimnih delov in hkrati tudi pomemben del naše osebnosti. Z njim lahko komuniciramo, izražamo lastna mnenja, zapojemo pesem ali izrazimo svojo naklonjenost ljubljeni osebi. Vendar moramo biti pri tem pozorni na svoj glas in besede, saj je način, s katerim govorimo, enako pomemben kot vsebina sama. 

Danes bodite na svoj glas in besede še posebej pozorni. Z nežnim in mirnim glasom nekomu poklonite kompliment, čez cesto ljubljeni osebi na ves glas zakričite »Ljubim te!« ali zašepetajte prijatelju lepe misli. Verjemite, da jim boste s tem polepšali dan ali celo teden. 

Želite izvedeti še več? Sledite nam na našem Facebook profilu @Gelorevoice Slovenija, kjer bomo delili nasvete za zdrav glas in z vami delili posebne ponudbe.

 

Vir:

https://www.healthline.com/health/how-to-change-your-voice#changing-your-voice 

Boštjan Romih, voditelj

BOŠTJAN ROMIH IN ŠOLA JAVNEGA NASTOPANJA

Skupaj z Boštjanom Romihom smo za vas pripravili nekaj poučnih videev s koristnimi nasveti.

Poglej nasvete >