5 nasvetov za javno nastopanje
Domov > Članki > 5 nasvetov za javno nastopanje

5 nasvetov za javno nastopanje

V življenju se kdaj pa kdaj znajdemo v situacijah, v katerih je treba večji skupini ljudi nekaj povedati. Ne glede na to, ali gre za govor na zasebnem praznovanju ali predstavitev pomembnega projekta pred sodelavci, na vsak javni nastop se je treba dobro pripraviti. Le tako ga lahko izpeljete samozavestno in suvereno. Za vas smo sestavili pet nasvetov za javno nastopanje, ki so vam lahko v pomoč pri pripravi na nastop.

1. Prepoznajte in preženite svoja govorna mašila

Vsak med nami ima svoje najljubše mašilo v govoru, pa če se ga zaveda ali ne. Nekateri radi vsako poved končajo z obveznim: »Ne?«, drugi vsak stavek začnejo z »Jaz mislim« ali »Ne vem«, tretjim se pogosto zareče polglasnik e. Mašila najlažje zaznate tako, da se posnamete med govorjenjem in svoj govor nato poslušate. Ko ugotovite, s katerimi zvoki ali besedami »mašite« svoj govor, jih ozavestite in lahko začnete odpravljati.

2. Avtentičnost je ključna sestavina dobrega javnega nastopa

Pri vsakem javnem nastopu je pomembno, da ste avtentični. Poslušalci bodo takoj začutili, ali je vaša neverbalna govorica usklajena z vsebino vašega govora. Zato ne razmišljajte o tem, kje boste stali in kako boste premikali roke, temveč kaj bodo poslušalci novega izvedeli v vašem govoru ali predavanju. Posvetite se vsebini in vaša neverbalna govorica ji bo sledila. Dovolite svojemu telesu, da se obnaša čim bolj naravno, ne silite ga v umetne poze, saj bodo točno tako tudi videti vašemu občinstvu – umetno, nenaravno. Vedno pa je dobra odločitev nadeti si nasmeh na obraz na odru, saj se boste tako prej sprostili vi in vaša publika.

3. Soočite se s tremo in jo premagajte

Za veliko ljudi, ki niso vajeni javnega nastopanja, je vsak govor pred občinstvom stresni dogodek. Pred nastopom čutijo vznemirjenost, ščipanje v želodcu in druge znake treme. Ste tudi vi med njimi? Izkušeni govorci pravijo, da telo z občutkom treme izraža spoštovanje do dogodka, pri katerem bomo sodelovali in malo treme je popolnoma normalno tudi pri tistih, ki vsakodnevno javno nastopajo.

Pomembno je, da si priznate, da imate tremo, le tako jo lahko odpravite. Kako? Za premagovanje treme sta ključna samozavest in dobro obvladovanje vsebine, o kateri boste govorili. Uro ali dve pred nastopom vam svetujemo lahko malico, poskrbite pa tudi za dobro hidracijo z brezalkoholnimi pijačami. Pred nastopom ponovite ključno sporočilo, ki ga želite predati občinstvu, tik pred odhodom na oder naredite nekaj globokih vdihov in samozavestno stopite pred ljudi.

4. Kaj bi radi sporočili poslušalcem?

Pred vsakim nastopom se posvetite vsebini svojega govora. Začnite pri ključnem sporočilu, za katerega si želite, da bi si ga vaši poslušalci zapomnili. Nadaljujte z začetkom govora, ki naj bo tak, da bo vzbudil zanimanje občinstva. Začnite s šalo, dobro zgodbo ali provokativno izjavo, naj vsi poslušalci vedo, da ste na odru. Prav tako kot dober začetek je pomemben tudi odličen konec. Ne končajte svojega javnega nastopa z besedami »To je to,« kot pogosto slišimo, bolj se potrudite! Zaključite svoj nastop tako, da v eni povedi povzamete bistvo povedanega in se zahvalite. Tako bodo poslušalci vedeli, da ste končali in se bodo ustrezno odzvali – upamo, da s ploskanjem.

5. Ni mojstra brez vaje!

Še tako izkušenemu in suverenemu govorcu se zgodijo začetniške napake, zato tako kot pri vsaki veščini tudi pri javnem nastopanju velja, da vaja dela mojstra. Zato vsak nastop večkrat vadite, po možnosti pred kritičnim občinstvom, pri tem pa bodite pozorni tudi na morebitne časovne omejitve vašega nastopa. Če boste veliko govorili dlje časa, se vam lahko pripeti blažja hripavost, zato vam svetujemo, da ste pripravljeni na morebitne težave s hripavim glasom. Pastile GeloRevoice bodo učinkovito zaščitile in navlažile sluznico vašega grla in žrela, zato naj bodo vaša obvezna oprema pri javnem nastopanju.

Javno nastopanje ni noben bav-bav. Nasvete, ki ste jih pravkar prebrali, spravite v prakso in zelo kmalu boste pripravljeni na nastop pred ljudmi. Še toplo priporočilo za konec – ne zamudite prav nobene priložnosti za javno nastopanje. Le tako boste lahko svojo sposobnost javnega nastopanja »vadili« čisto zares, pred občinstvom.

Boštjan Romih, voditelj

BOŠTJAN ROMIH IN ŠOLA JAVNEGA NASTOPANJA

Skupaj z Boštjanom Romihom smo za vas pripravili nekaj poučnih videev s koristnimi nasveti.

Poglej nasvete >