Glas – pomembna vloga v vsakdanjem življenju
Domov > Članki > Glas – pomembna vloga v vsakdanjem življenju

Glas – pomembna vloga v vsakdanjem življenju

Da bi sporočilo oddali na razumljiv in jasen način, hkrati pa tudi zainteresirali sogovornika ali poslušalca, nam je potreben dober in zdrav glas, ki je osredotočen na primerno intenzivnost in višino. Tako omogočamo kakovostno doživljanje sporočila, ki ga želimo prenesti.

Avtorica knjige „The Human Voice: The Story of a Remarkable Talent“ Anne Karpf pravi: „Ne moreš poznati osebe, dokler ne slišiš njenega glasu.“ Ljudje pa se pogosto ne zavedamo pomembnosti glasu in informacij, ki jih lahko izkoristimo. Ko poslušamo kak glas, lahko ugotovimo številne informacije, na primer telesne lastnosti govorca: ali gre za odraslo osebo, otroka, starejšo osebo, ali je govorec utrujen ali prehlajen.

Iz glasu lahko ugotovimo trenutna čustva govorca, kot so bes, žalost, strah in veselje, ter njegove psihične značilnosti, na primer inteligenco ali sramežljivost. Glas nam pomaga ustvariti odnose z ljudmi, zaradi glasa dobijo nekateri politični kandidati veliko glasov, pa tudi kandidati za ljubezenskega izbranca. Celo dojenčki že od rojstva dokazujejo, da znajo uporabljati ta čudovit inštrument, človeški glas.

Kako nastane glas?

Pri ustvarjanju glasu sodelujejo številni deli telesa, vendar je vir glasu v grlu, larinksu, glavni pomočniki pa so glasilke in stranske mišice. Vokalni mehanizem vključuje trebušne in hrbtne mišice, rebra, pljuča, farinks ali žrelo, ustno in nosno votlino. Vsak od teh delov ima svojo vlogo pri ustvarjanju glasu.

Ljudje, ki pri svojem delu uporabljajo glas

Za številna delovna mesta je glas, kot osnovno orodje pri poklicnih dejavnostih, izjemno pomemben in tem osebam pravimo glasovni strokovnjaki.

Strokovni glas lahko razumemo na treh ravneh:

1. umetnostni
2. predstavitveni
3. pogovorni.

Na umetnostno raven glasu sodijo pevci, še posebej operni, ter igralci. Obvladajo redno higieno glasu in se zavedajo, kako pomembno je pravilno dihanje. Na drugo, predstavitveno raven sodijo učitelji, profesorji, vzgojitelji, duhovniki in logopedi. Na tretji, pogovorni ravni so zdravniki, odvetniki, menedžerji, prodajni predstavniki in trgovci. Te skupine, še posebej druga, se zaradi pogoste in dolgotrajne, vsakdanje uporabe glasu velikokrat soočajo z glasovno utrujenostjo oziroma s slabotnim glasom.

Težave z glasom

Glasovne težave lahko povzročijo številni dejavniki iz okolja in dražilci (iritanti)¸ kot so cigaretni dim, onesnaženost, dehidracija. Različna hrana, na primer tista, ki je zelo začinjena, lahko prav tako negativno vpliva na predel grla in žrela, nekatera zdravila, kot so antihistaminiki, pa lahko posušijo grlo.

Zloraba glasu ali pretirana uporaba glasu lahko tudi povzroča težave. Tu gre za veliko glasnost, intenzivnost, agresivni način govora ter prepogosto odkašljevanje in prečiščevanje grla. Ena najpogostejših tegob, povezanih z glasilkami, je hripavost, kar pomeni odstopanje glasu od normalne višine, intenzivnosti in kakovosti. Za to pogosto uporabljajo tudi nazive raskav, grob, kričeč in nazalen glas.

Nasveti za zdrav in dober glas

Ljudje običajno posvečamo pozornost svojemu glasu takrat, ko se pojavijo prve težave. Kadar je vse v redu, o glasu ne premišljujemo, zato lahko z gotovostjo trdimo, da ga jemljemo kot samega po sebi umevnega. Zakaj je tako? Glas je nenehno prisoten in ga vsak dan uporabljamo, vendar na njega ne gledamo kot na nekaj, kar se prav tako lahko poškoduje ali izčrpa.

Da boste ostali na dobrem in zdravem glasu ter preprečili možne tegobe, vam priporočamo naslednje:

  • Osebe, ki pri delu redno uporabljajo glas, bi morale spočiti glas z molkom, in sicer nekajkrat na dan; ne bi smeli pretirano uporabljati glasu, ko so bolni ali utrujeni, pri pojavu hripavosti ali bolečin v grlu pa bi morali prenehati uporabljati glas in poiskati nasvet zdravnika ali farmacevta.
  • Redna hidracija čez dan oziroma pitje zadostne količine vode.
  • Omejeno uživanje kofeinskih in alkoholnih pijač, saj lahko prispevajo k suhosti grla in glasilk.
  • Izogibanje kajenju cigaret in bivanju v zadimljenih prostorih, ker dim draži glasilke.
  • Zmanjšano uživanje premočno začinjene hrane ali celo izogibanje taki hrani, ker je lahko vzrok za vračanje kisline iz želodca in pojav zgage, ki draži sluznico.
  • Uporaba vlažilcev zraka, da bo sluznica dihal vedno navlažena, ker takrat najbolje deluje ter lahko prepreči vdor virusov, bakterij in različnih zunanjih dejavnikov.
  • Zagotavljanje potrebnega počitka; fizična utrujenost namreč prav tako vpliva na glas.
  • Vključevanje polnozrnatih žitaric, sadja in zelenjave v prehrano, zlasti živil, bogatih z vitaminom A, C in E, ki pomagajo pri vzdrževanju zdrave sluznice grla.


Ob pojavu prvih težav, kot so nadraženo in suho ali boleče in vneto grlo, občutek praskanja v grlu, hripavost, suh, dražeč kašelj in izguba glasu, učinkovito delujejo pastile s hialuronsko kislino, ki v obliki hidrogelnega kompleksa oblaga sluznico. Pastile s hialuronsko kislino dolgotrajno ščitijo, vlažijo in obnavljajo sluznico grla ali žrela.

Če nimate težav, a vsak dan in v povečanem obsegu vendarle uporabljate glas ter želite zaščititi in obnoviti sluznico grla in žrela, so pastile s hialuronsko kislino v obliki hidrogelnega kompleksa prava izbira za vas!

Upoštevajte nasvete ter obdržite ali povrnite dober glas!

Sara Šipicki, mag. farm.

Reference:
1. Karpf A. The Human Voice: The Story of a Remarkable Talent. Bloomsbury Publishing Plc, Velika Britanija, 2011.
2. Vrabec I. Longitudinalno istraživanje karakteristika glasa studentica logopedije. Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2017.
3. Gombart AF, Pierre A in Maggini S. A Review of Micronutrients and the Immune System – Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients, 2020.
4. Tiwari M in Tiwari M. Voice – How Humans Communicate? J Nat Sci Biol Med, 2012.
5. Glas i njegova higijena. Dostopno na: http://www.edukacija.hr/
6. Taking care of your voice, 2017. Dostopno na: https://www.nidcd.nih.gov/
Boštjan Romih, voditelj

BOŠTJAN ROMIH IN ŠOLA JAVNEGA NASTOPANJA

Skupaj z Boštjanom Romihom smo za vas pripravili nekaj poučnih videev s koristnimi nasveti.

Poglej nasvete >