Nasveti za zdravljenje suhega kašlja in za zaščito sluznice grla in žrela
Domov > Članki > Nasveti za zdravljenje suhega kašlja in za zaščito sluznice grla in žrela

Nasveti za zdravljenje suhega kašlja in za zaščito sluznice grla in žrela

V času pisanja tega besedila je suh kašelj verjetno eden najbolj osovraženih simptomov porušenega zdravja. Čeprav so razlogi za tako predstavitev tega pogostega simptoma povsem upravičeni, saj dejansko previdnost ni nikoli odveč, je treba upoštevati naslednje. Suh kašelj je zagotovo obvezen simptom pri številnih različnih, blagih dihalnih indikacijah. Zato moramo pri ocenjevanju simptomov suhega kašlja ostati mirni in se spomniti na to, kaj vse je lahko v ozadju ter se tudi pozanimati o splošnih načinih boja proti virusnim boleznim, ki so izjemno pomembni tudi v trenutni situaciji.

Kašelj, ki ga vsi dobro poznamo, se pojavi kot eden izmed pogostih simptomov različnih stanj, in sicer neodvisno od letnega časa. Kašelj je simptom večine akutnih okužb dihal, tudi tistih v zgornjem delu dihal, kot je prehlad, pa tudi pri bolj zapletenih okužbah, kot sta pljučnica in bronhitis. Kašelj je refleksno dejanje, s katerim bolnik poskuša odstraniti vdihnjene delce, dražeče snovi in sluzast izloček, če ta obstaja, da bi s tem obdržal normalno delovanje pljuč.

Kaj so vzroki suhega kašlja?

Suh kašelj je simptom stanja, pri katerem moramo povzročitelja ugotoviti. Najbolj pogosto gre za virusno okužbo dihal in atipične bakterijske okužbe, lahko pa suh kašelj spodbudijo tudi nekatere akutne in kronične bolezni, kot je astma, ali pa nekatera zdravila. Pogosto se pojavi pri alergijah in refluksu, ki je znan z imenom gastroezofagealna refluksna bolezen (gre za vračanje želodčne vsebine v požiralnik).

Vrste kašlja

Najbolj pogosto kašelj delimo na produktiven (moker) in neproduktiven (suh) kašelj. Za produktivni kašelj je značilno prekomerno kopičenje goste sluzi, pri suhem kašlju, ki ga opišejo kot zelo dražečega in neprijetnega, pa se ne ustvarja sluz, zato bolnik dejansko ničesar ne izkašlja. Pomembno je, da se zavedamo, da če se sluz ustvari bolj globoko v tkivih, a ga ne moremo s kašljem odstraniti iz pljuč, še vedno gre za produktiven kašelj in ne za suhega. Takrat so potrebni pripravki, ki bodo razredčili sluz ter olajšali in spodbudili njeno odstranjevanje.

Zelo pogosto suh, dražeč kašelj, ki ga povzročajo virusne okužbe, sčasoma preide v produktivnega, saj se telo poskuša ubraniti pred virusi z ustvarjanjem sluzi in njenim odstranjevanjem iz pljuč.

Glede na trajanje simptomov delimo kašelj na tri skupine:

  • Akutni – traja manj kot 3 tedne
  • Subakutni – traja od 3 do 8 tednov
  • Kronični – traja več kot 8 tednov

Če traja akutni kašelj manj kot 7 dni, je možno samozdravljenje simptomov, če pa simptomi vztrajajo več kot 7 dni, je potreben pregled pri zdravniku.

Kužnost

Znano je, da se bakterije in virusi širijo kapljično, zanimivo pa je dejstvo, da se pri refleksu kašlja zrak in delci izstrelijo v okolje s hitrostjo celo 100 km/h. Da bi zmanjšali možnost prenosa okužbe pri refleksu kašlja, ne glede na to, ali je ta produktiven ali suh, je treba prekriti usta z upognjeno roko v komolcu ali z robcem, nato pa si obvezno umiti roke.

Nasveti za zdravljenje suhega kašlja

Pri zdravljenju suhega kašlja najbolj pogosto uporabimo antitusike, zdravila, ki pomirjajo kašelj, v obliki sirupa.

Izjemno pomembno je vlaženje nadražene sluznice grla in žrela, zato je dobro, če pijemo ustrezne količine vode ali toplega čaja zaradi vlaženja sluznice.

Pastile za grlo s hialuronsko kislino so dobra izbira za olajšanje težav pri bolečem, nadraženem grlu ter suhem grlu in suhem kašlju. Hialuronska kislina je naravna sestavina človeškega telesa in ima izjemno sposobnost zadrževanja velikih količin vode. Deluje protivnetno, protiinfekcijsko ter obnovi in zaceli poškodovana tkiva.

Za vlaženje sluznice grla je najboljša hialuronska kislina v obliki hidrogelnega kompleksa, za katerega je značilna dobra vezava na sluznico, jo izjemno navlaži, prispeva k zmanjšanju nadraženosti in zmanjšanju širjenja okužbe ter jo zaščiti pred napori. Hidrogelni kompleks za optimalno vlaženje sluznice grla vsebujejo tudi pastile GeloRevoice.

Na koncu se spomnimo na star ljudski pregovor: »Bolje preprečiti kot zdraviti.« Z namenom preprečevanja virusne okužbe sledi nasvet o manj znani metodi: naj bo sluznica vaših dihal vlažna. Sluznica je namreč prva pri obrambi pred virusnimi okužbami in steber lokalnega imunskega sistema, vendar najbolje deluje, kadar je vlažna.

Kadar je suha, je neprimerna in za viruse prepustna, to pa se zgodi, če vdihujemo presuh zrak. Zato se potrudite in poskrbite, da bo sluznica dihal nenehno vlažna: uporabljajte mokre brisače na radiatorju ali vlažilce zraka ter jemljite pastile s hialuronsko kislino v obliki hidrogelnega kompleksa za doseganje najboljšega učinka vlaženja.

Sara Šipicki, mag. farm.

Reference
1. CASI Priručnik za samoliječenje, 2017.
2. OTC advisor. Self-care for fever, cough, cold and allergy. Monograph 5. American Pharmacists Association, 2010.
3. Prevencija zaraznih bolesti. https://www.zzjzdnz.hr/zdravlje/prevencija-zaraznih-bolesti/1368
4. Kardos P. Management of cough in adults. Breathe, 2010.
5. Songu M, Cingi C. Sneeze reflex: facts and fiction. Ther Adv Respir Dis, 2009, 3(3) 131-141.
6. Zayas G in sod. Effectiveness of cough etiquette maneuvers in disrupting the chain of transmission of infectious respiratory diseases. BMC Public Health, 2013, 13: 811.
7. Behrbohm H. Therapieoptionen bei Pharyngitiden - ein Update. Oralchirurgie Journal, 2018, (1): 08-13.
Boštjan Romih, voditelj

BOŠTJAN ROMIH IN ŠOLA JAVNEGA NASTOPANJA

Skupaj z Boštjanom Romihom smo za vas pripravili nekaj poučnih videev s koristnimi nasveti.

Poglej nasvete >