Premagajte hripavost
Domov > Članki > Premagajte hripavost

Premagajte hripavost

Hripavost je nadloga, ki je zagotovo doletela že vsakega izmed nas. Ste preboleli prehlad, vaš glas pa ostaja hripav? Ste navijali na nogometni tekmi, glasno prepevali na koncertu, naslednji dan pa se je vsak poskus govorjenja končal s piskanjem iz grla?

Hripavost je nadloga, zaradi katere načeloma nihče ne obišče zdravnika, čeprav nas ovira pri vsakdanjem življenju. Še posebej je hripavost neprijetna, če je vaše delo odvisno od vašega glasu. Če morate preglasiti skupino nadobudnežev v učilnici, prodajati na stojnici ali peti, boste s hripavim glasom le stežka dosegli želeni učinek – zaradi hripavosti pa zagotovo ne boste zahtevali bolniške.

V nadaljevanju preberite, kaj povzroča hripavost in kako jo olajšati.

Vzrok za hripavost ni nujno samo prehlad – jih je precej več

Hripavost običajno povezujemo s prehladnimi boleznimi zgornjega dela dihalnega sistema – nahodom, prehladom, gripo, angino – čeprav je lahko hripavo grlo posledica številnih drugih bolezni ali razvad. Naj jih naštejemo samo nekaj:

  • refluks želodčne kisline (zatekanje kisle želodčne vsebine iz želodca v požiralnik)
  • kajenje ali zadrževanje v zakajenih prostorih
  • pitje hladnih, še posebej gaziranih pijač
  • alergije
  • vdihovanje strupenih snovi
  • močno kašljanje
  • močno napenjanje glasilk (kričanje, petje iz grla, dolgotrajno glasno govorjenje)
  • preveč govorjenja
  • zloraba glasu
  • napačna raba glasilk
  • zadrževanje v zelo hladnih, klimatiziranih prostorih

Hripavost se običajno pozdravi sama od sebe – vendar lahko traja mnogo predolgo

Če ste že kdaj bili hripavi, potem najbrž veste, da hripavost običajno mine sama od sebe. Vendar ta lahko traja več dni ali tednov – nezmožnost normalnega govorjenja pa vas lahko ovira v vsakdanjem življenju, saj se le stežka pogovarjate s partnerjem, otroki, sodelavci … Hripav glas poleg tega povzroča fizično neudobje: pogosto odkašljevanje, praskanje v grlu, utrujenost med govorjenjem itn. Na srečo lahko hripavost olajšamo na več načinov.

Nekaj priporočil za blaženje hripavosti  

Obstaja več načinov za lajšanje simptomov hripavosti. Predstavljamo vam nekaj najbolj znanih:

  1. Počivajte in nehajte govoriti. Če glasilke nehate obremenjevati, se bodo hitreje obnovile. Svetujemo pa vam, da govorjenja ne zamenjate s šepetanjem, saj boste tako naredili še več škode.
  2. Pijte veliko tekočine. Voda bo navlažila grlo in ublažila dražeč občutek v grlu.
  3. Uporabljajte vlažilnik zraka. Dodatna vlaga v zraku pomaga odpreti dihalne poti in olajša dihanje. Enako velja za vroč tuš.
  4. Izognite se kajenju, alkoholu in kofeinu. Vse našteto še dodatno poslabša hripavost.
  5. Poskrbite za grlo z ustreznimi pripomočki proti hripavosti, ki zaščitijo in vlažijo sluznico grla in žrela. Priporočamo vam uporabo nežnih pastil, razvitih posebej za hripavost – odlične, okusne pastile GeloRevoice so na voljo brez recepta, več o njih si lahko preberete s klikom tukaj.

Velja pa opozoriti, da se v primeru, da hripavost traja več kot tri tedne, oglasite pri svojem zdravniku. 

Učitelji, pevci, igralci, prodajalci, predavatelji ... si lahko predstavljate delovni dan brez govorjenja?

Eden najpogostejših (in najbolj učinkovitih) nasvetov, ki jih lahko dobite za omilitev hripavosti, je torej preprost: bodite tiho! V praksi je to lažje reči kot upoštevati, saj je ogromno ljudi odvisnih od govorjenja, nastopanja, predavanja, petja. Če je vaš glas vaše orodje, si ne morete privoščiti, da hripavo pokašljujete in poskušate sestaviti razumljivo poved. Napenjanje utrujenih glasilk samo še poslabša hripavost, žrelo pa postane še bolj razdraženo.

Blagodejne pastile GeloRevoice olajšajo govorjenje in omilijo draženje v grlu

Svetujemo vam, da svojim glasilkam in žrelu zagotovite redno vlaženje s pastilami GeloRevoice, ki na glasilkah in žrelu pustijo nežen zaščitni film. Ker pastile vsebujejo hialuronsko kislino, ohranjajo vlago na sluznici, s tem pa preprečujejo nadaljnje izsuševanje sluznice in pojavljanje hripavega glasu. Pastile imajo prijeten sadni okus, jemljete pa jih lahko večkrat na dan. Primerne so tudi za otroke, starejše od šest let.

S pastilami GeloRevoice boste hitro spet na dobrem glasu!

Boštjan Romih, voditelj

BOŠTJAN ROMIH IN ŠOLA JAVNEGA NASTOPANJA

Skupaj z Boštjanom Romihom smo za vas pripravili nekaj poučnih videev s koristnimi nasveti.

Poglej nasvete >