Sluznica kot obrambni zid pred vsiljivci
Domov > Članki > Sluznica kot obrambni zid pred vsiljivci

Sluznica kot obrambni zid pred vsiljivci

Velikokrat slišimo besedo sluznica. Poznamo različne sluznice – od črevesne, očesne, ustne do sluznice grla. Kaj pa sploh je sluznica in kakšna je njena vloga? 

Sluznica je notranja, zaščitna plast nekaterih votlih in cevastih organov, kot je npr. tudi naše žrelo. Sluznica je mejna površina tovrstnih organov in skrbi za prenos izločkov. Ima pomembno vlogo pri zaščiti našega telesa. Izloča namreč tako imenovane imunoglobuline, ki so sposobni preprečiti tujkom, da bi škodovali organizmu. Sluznica je torej neke vrste obrambni zid, ki omogoča zaščito pred povzročitelji bolezni.

In prav takšna sluznica prekriva naše žrelo, ki je povezano z nosno votlino, ustno votlino, grlom in požiralnikom. Žrelo vsebuje veliko limfatičnega tkiva, ki služi obrambi človeškega telesa pred škodljivimi tujki in mikroorganizmi, ki so vneseni v telo prek dihal (nos) in prebavil (usta). 

Kaj pa, ko nekaj načne to našo obrambo? 

Celotno žrelo je gosto prepredeno s krvnimi in limfnimi žilami. V žrelu je vedno prisotna stalna bakterijska flora, ki ne povzroča nobenih težav, dokler se kakšna vrsta bakterije ne razmnoži prekomerno. Takrat govorimo o okužbi ali infekciji.

Pri vnetju žrela ali tako imenovanemu faringitisu je prizadeta žrelna sluznica. Najpogostejši povzročitelji pa so virusi, predvsem tisti, ki povzročijo prehlad.

Poškodovana sluznica ali načet obrambni zid

In kako to občutimo? Vsak od nas verjetno pozna občutek suhosti v grlu. Ali pa občutek, kot da nas nekaj praska in draži po grlu. Vse to lahko preide v boleče in oteženo požiranje sline. Lahko nas tudi sili v suh in dražeč kašelj

Največ bolezni s faringitisom se pojavlja v hladnejših mesecih, pri čemer je faringitis eden največjih vzrokov, zakaj morajo ljudje ostati doma. Ker virusne okužbe ne moremo zdraviti z antibiotiki, je zdravljenje usmerjeno le v lajšanje simptomov. Poleg že omenjenih občutkov praskanja in suhosti v žrelu so znaki virusnega faringitisa tudi kašelj, glavobol, vročina, telesne bolečine, utrujenost itd. 

In kaj torej lahko storimo?

Pomembno je, da ukrepamo čim hitreje, ob prvih znakih suhega grla, praskanja v grlu ali celo bolečine v žrelu. To je jasen pokazatelj, da je sluznica žrela vneta, pordela, izsušena in načeta. Kot taka težje opravlja svojo funkcijo, zato je pomembno, da jo vlažimo, ščitimo in obnavljamo. 

Včasih so prisegali na domače pripravke, kot sta npr. grgranje tople slane vode ter kombinacija medu, žajblja in ingverja. Nad viruse gremo lahko tudi z antiseptiki, a vendarle previdno, saj lahko porušijo ravnovesje med »dobrimi« in »slabimi« mikrobi na sluznici. Če nas močno boli grlo, je smiselno uporabiti tudi sredstvo, ki vsebuje anestetik, saj ta omrtviči prizadet predel. Zavedati se moramo, da anestetik lahko obenem tudi zmanjša občutljivost sluznice na dotik.

Vlaženje, zaščita in obnova – ključ do zdrave sluznice

Ko nerodno pademo in si opraskamo koleno, čez rano namestimo obliž. Podobno je s sluznico žrela. Ko je pordela, suha in poškodovana, potrebuje zaščito, vlaženje in pomoč pri obnovi.

GeloRevoice pastile za grlo in žrelo ponujajo prav to. Iz pastile se namreč pri raztapljanju sprošča poseben hidrogelni kompleks, ki vsebuje hialuronsko kislino. Hialuronska kislina je telesu lastna snov, ki ima zaradi svoje izjemne sposobnosti vezanja vode nase in zadrževanja vlage, blagodejne učinke, in je pravi vlažilec. 

Še več, GeloRevoice pastile zaradi vsebnosti mineralov ob stiku s slino povzročijo nastanek pene. Ta je ključnega pomena za enakomerno porazdelitev zaščitnega hidrogelnega kompleksa po vzdraženi sluznici.

Hidrogelni kompleks se kot nevidni obliž trdno oprime sluznice, jo dolgotrajno ščiti in pomaga pri njeni obnovi. Občutek je kot nevidna žametna obloga, ki ščiti pred vsiljivci in blagodejno vpliva na zdravje sluznice. 

Boštjan Romih, voditelj

BOŠTJAN ROMIH IN ŠOLA JAVNEGA NASTOPANJA

Skupaj z Boštjanom Romihom smo za vas pripravili nekaj poučnih videev s koristnimi nasveti.

Poglej nasvete >